Egyptische minister van Justitie ontslagen na uitspraak over profeet

De Egyptische minister van Justitie is zondag ontslagen nadat er ophef was ontstaan over een uitspraak die hij tijdens een tv-uitzending had gedaan. Ahmed al-Zend had namelijk laten verstaan dat hij indien nodig “zelfs de profeet” achter slot en grendel zou stoppen. De minister kreeg vrijdag op de private zender Sada al-Balad de vraag voorgeschoteld of hij bereid is om zeven journalisten op te sluiten die zich volgens hem schuldig hadden gemaakt aan laster.
“Zelfs als het om de profeet zou gaan” zou ik hen opsluiten, zo antwoordde de minister. Vervolgens leek hij zich te realiseren dat zijn woorden wel eens gevoelig kunnen liggen, en maakte hij zijn excuses over. “Ik vraag God om vergiffenis”, zo klonk het.
De uitspraak lokte desondanks heel wat protest uit in Egypte. Op sociaalnetwerksites werd massaal om het ontslag van de minister gevraagd. Sommigen vonden ook dat hij zich wegens godslastering voor de rechtbank moest verantwoorden.
Al-Zend heeft zich de voorbije dagen al meermaals publiekelijk geëxcuseerd voor wat hij een “verspreking” noemde. Maar dat zette geen zoden aan de dijk: eerste minister Sherif Ismail besliste zondag een decreet uit te vaardigen waarin al-Zend uit zijn functie werd ontheven.

bron: Belga