Duitse deelstaatverkiezingen – Merkels CDU lijdt duidelijke verkiezingsnederlaag (exitpolls)

Bij de verkiezingen in drie Duitse deelstaten hebben de christendemocraten van bondskanselier Angela Merkel zondag zwaar verloren, zo blijkt uit de eerste prognoses van de Duitse zenders ARD en ZDF. Het rechtspopulistische Alternative für Deutschland (AfD), een nieuwe partij die zich sterk geprofileerd heeft op de asielcrisis, haalt overal meer dan tien procent.
In Baden-Württemberg worden de groenen van minister-president Winfried Kretschmann met ongeveer 32 procent voor het eerst de grootste partij. CDU verliest daar meer dan tien procentpunt en strandt met 27,5 procent op de tweede plaats.
In Rijnland-Palts blijven de sociaaldemocraten van minister-president Malu Dreyer dan weer op kop, met 37,5 procent van de stemmen.
In Saksen-Anhalt blijft CDU van Reiner Haseloff ondanks het stemmenverlies op kop, met zowat dertig procent van de stemmen. AfD wordt daar de op een na sterkte partij met 21,5 tot 23 procent.
Hoewel het om regionale verkiezingen gaat, wordt deze stembusgang toch als een belangrijke test gezien voor Merkels asielbeleid.

bron: Belga