Tatoeages beschermen je tegen verkoudheid

Een tattoo wordt vaak geassocieerd met stereotype kenmerken als gevaarlijk, onverantwoordelijk en rebels. Maar leg je ook het verband met je gezondheid? Volgens een onderzoek van de Universiteit van Alabama zouden meerdere tattoos bevorderend zijn voor je immuunsysteem.

Als we Dr. Christopher Lynn van de Universiteit van Alabama mogen geloven, versieren we best ons lichaam met verschillende tattoos aangezien het positieve effecten zou kunnen hebben voor onze gezondheid. Sterker nog, wanneer we een verkoudheid vatten, zouden onze tatoeages ons helpen om tegen deze ziekte te vechten. Er is wel een keerzijde aan de medaille: indien je maar één tattoo hebt, ben je minder beschermd dan iemand zonder tattoeages.

Om deze theorie te testen, richtte Lynn zich op mensen met tattoos in Leeds en Tuscaloosa en vroeg hen hoeveel tattoos ze hadden en hoelang het duurde om deze te laten zetten. Daarna analyseerde een team het bloed van de vrijwilligers op de hoeveelheden cortisol en immunoglobulin A, een antistof die verkoudheden bestrijdt.

Het resultaat was verbazend: bij mensen met één tattoo werd er een daling vastgesteld in de hoeveelheid immunoglobulin A aanwezig in het bloed, maar bij mensen die meerdere tattoos hadden, ging de antistof zodanig in de hoogte dat het mensen zonder tattoos kon overstijgen. Volgens dokter Lynn is de uitleg niet zo moeilijk te begrijpen: “Mensen die een tattoo laten zetten, ondergaan hevige pijn, waardoor het lichaam moet vechten tegen infecties. Wanneer je beslist om meerder tattoos te nemen, kent je lichaam deze pijn al van je vorige tatoeage en zal het meer immunoglobulin A aanmaken indien het een infectie moet bestrijden. Doordat je meer van deze antistoffen in je bloed hebt, zal je sneller over een verkoudheid geraken.”

Foto: Pixabay