De week van de diëtist ontkracht hardnekkinge voedingsmythes: "Van aardappelen word je niet dik"

Is donker brood gezonder dan wit brood? Wat met lightproducten? En word je van aardappelen dik? Veel vragen en nog meer antwoorden. Naar aanleiding van de Week van de Diësist, die vandaag van start gaat, komt de Vlaamse Beroepsvereniging voor Diëtisten (VBVD) met een campagne onder het motto: ‘Nonsens! Laat je niets wijsmaken, vraag raad aan je diëtist'.
door
Mare
Leestijd 3 min.

"We willen de mythes verjagen. Mensen zien door de bomen het bos niet meer als het op gezonde voeding aankomt. Voeding is een wetenschap, maar het wordt meer en meer een hype. Vaak worden dingen over voeding geschreven en pas later wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan om het te onderbouwen", aldus diëtiste Nathalie Antonis (foto) van de VBVD. Vandaar dat de Week van de Diëtist in het teken staat van voedingsmythes, waarbij de aardappel extra in de verf wordt gezet. "Mensen laten aardappelen links liggen omdat je er dik van zou worden. Dat is niet waar, je komt niet aan van een aardappel zolang hij past binnen een evenwichtig voedingspatroon."

Wij zetten graag enkele voedingsmythes op een rijtje, aangevuld met de deskundige uitleg van Anthonis.

Om echt gezond te zijn, schakel je best over op superfood.

"Superfood is overbodig als je een gezond voedingspatroon hanteert. Op deze manier krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Superfood is ook duur, terwijl gezonde voeding niet veel hoeft te kosten. Je kan dus beter overschakelen op een gezond, evenwichtig voedingsschema dan sporadisch superfood te eten."

Bruine suiker is gezonder dan witte suiker.

"Of je nu bruine suiker, witte suiker of honing eet, je moet alle toegevoegde suikers vermijden. Als je een dun laagje choco op je boterham smeert, krijg je al 12,5 gram suiker binnen, terwijl de dagelijks aanbevolen hoeveelheid toegevoegde suikers 25 gram bedraagt. Welk soort suiker dat is, maakt geen verschil."

Glutenvrij eten is gezonder.

"Indien het niet noodzakelijk is om glutenvrij te eten, raad ik het zeker niet aan. Producten zonder gluten, zeker in de groep van de koolhydraten, bevatten zeer weinig voedingsvezels. Die zou je dan moeten opvangen door meer groenten en fruit te eten, maar ook dat is niet altijd evident. Glutenvrij voedsel is dus niet gezonder."

Van lightproducten verlies je gewicht.

"Lightproducten hebben al gauw een negatieve bijklank. De lightversie van een product geeft aan dat er 30% minder vet in zit, dan in het gewone product. Maar of het nu gaat om light, suikerrijke producten of groenten en fruit, alles waar je te veel van eet, maakt je dikker."

Een goed dieet sluit alle vetten uit.

"Zeker niet. We hebben onze vetten nodig, maar gelukkig hebben we er snel genoeg van. Als je gewicht wilt verliezen, kies je best voor onverzadigde vetten. Maar zelfs dan moet je zuinig omspringen met het gebruik ervan. Probeer je te beperken tot een eetlepel vetstof per dag."

Donker brood is beter dan wit brood.

"Ik raad bruin brood aan omdat het meer voedingsstoffen bevat dan wit brood. Wit brood wordt ook bewerkt, waardoor de voedingsstoffen sneller verloren gaan. Maar opgelet: er is een verschil tussen bruin brood en meergranenbrood. Bruin brood kan ook gewoon gekleurd zijn en dan bevat het nog niet de aanbevolen voedingsstoffen. Informeer daarom bij je bakker."

Een glas wijn per dag is gezond.

"Ik wil zeker geen alcohol promoten, maar in een gezonde voeding zijn voor de vrouw één en voor de man twee alcoholconsumpties toegestaan per dag. Maar als diëtist raad ik aan om toch een paar alcoholvrije dagen in te lassen."

Delphine Peeters