WB schaatsen Heerenveen - Bart Swings zesde in cupfinale 5.000 meter

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bart Swings is zaterdag tijdens de wereldbekerfinale schaatsen in het Nederlandse Heerenveen op de 5.000 meter als zesde geëindigd. Swings voltooide de race in 6:19.32. Dat was acht seconden langzamer dan de winnaar, de Nederlander Sven Kramer (6:11.44). Kramer werd eerste in het eindklassement, wat hem een premie van 15.000 dollar (13.500 euro) opleverde. Hij passeerde ranglijstaanvoerder Jorrit Bergsma, die hij in een adembenemend rechtstreeks duel versloeg. Swings bezet op de eindlijst de zesde plaats, goed voor 3.500 dollar (3.150 euro).

Tegen de in Nederland geboren Canadees Ted-Jan Bloemen was Swings drie kilometer lang goed opgewassen. Bloemen was het seizoen overdonderend begonnen met een werelrecord op de tien kilometer (12:36.30), maar kon na een val en een blessure in december de afgelopen maanden niet meer dat hoge niveau bereiken. Swings kende tot medio februari een sterk seizoen, maar ontgoochelde tijdens de voornaamste kampioenschappen in Kolomna en Berlijn.

De student uit Leuven had zich voorgenomen er een mooie weekend van te maken. Inmiddels hersteld van een pijnlijke rechterlies (een gevolg van de sprinttraining voor het WK allround) schaatste hij tot 3.000 meter (3:47.50) gelijk op met Bloemen, die steeds een paar meter voor lag. In de laatste twee kilometer moest Swings met rondjes van net boven de dertig seconden capituleren.

Op de laatste dag van de cupfinale komt Swings uit op de 1.500 meter en de massastart, een minimarathon over zestien ronden.

.

bron: Belga