Tirreno-Adriatico - Steve Cummings wint vierde rit, Zdenek Stybar blijft leider

door
Belga
Leestijd 2 min.

Steve Cummings (Dimension Data) heeft zaterdag de vierde etappe in de 51e Tirreno Adriatico (WorldTour) gewonnen. In een rit over 222 kilometer van Montalto di Castro naar Foligno ontsnapte de 34-jarige Engelsman op drie kilometer van de finish uit een uitgedund peloton. Op de streep had hij dertien seconden voor op de Italiaan Salvatore Puccio, die om de tweede plaats de Eritreeër Natnael Berhane, de Spanjaard Daniel Moreno en Jan Bakelants achter zich liet. Greg Van Avermaet werd op 25 seconden achtste, net voor Tiesj Benoot. Zdenek Stybar (Etixx - Quick-Step), tiende in de rituitslag, behield de leiding. De 30-jarige Tsjech heeft negen seconden voor op de Italiaan Damiano Caruso. Greg Van Avermaet is eveneens op negen seconden derde.

Heel wat renners toonden hun aanvalslust in de beginfase van de langste rit in deze Tirreno-Adriatico. Vier renners slaagden er na 15 kilometer in om weg te rijden uit het peloton: Ricardo Vilela, Valerio Conti, Manuel Bongiorno en Cesare Benedetti. Ze verzamelden een maximale voorsprong van 7 minuten op het peloton, waarin Etixx - Quick-Step, voor leider Zdenek Stybar, het commando voerde. Het peloton kwam steeds dichter en dat zinde Valerio Conti niet. Hij ging in de aanval op de Montefalco en bereikte als eerste de top, maar ook hij zou uiteindelijk gegrepen worden op 31 kilometer van de finish.

Bij de tweede beklimming van de Montefalco demonstreerde Fabian Cancellara nog eens zijn superconditie. Hij zette zich op kop van het peloton, dat daardoor in stukken brak. Diego Ulissi probeerde weg te rijden vlak voor de top, maar werd weer gegrepen. Er volgde een rist aanvallen. Wereldkampioen Peter Sagan probeerde tot twee keer toe, Giovanni Visconti ook. Uiteindelijk werd een groepje met drie vluchters gevormd: Cummings, Puccio en Matteo Montaguti. Moreno, Berhane en Bakelants zouden ook nog de sprong naar voren maken. Achter hen volgde een groepje met onder meer Van Avermaet, Sagan en Benoot. Zij zouden er niet meer in slagen om de vluchters te grijpen en het was Cummings die verraste en op drie kilometer van de streep zijn medevluchters in de steek liet. Ploegmaat Berhane deed zijn werk perfect, de anderen keken naar elkaar en Cummings bleef voorop, goed voor zijn vierde WorldTourzege. In 2012 won hij etappes in de Ronde van Spanje en de Ronde van Peking. Vorig jaar bracht hij de 14e rit in de Ronde van Frankrijk op zijn naam.

.

bron: Belga