Parijs-Nice - Ilnur Zakarin triomfeert op La Madone

door
Belga
Leestijd 3 min.

De 26-jarige Rus Ilnur Zakarin (Katusha) heeft zaterdag de zesde etappe in de 74e editie van Parijs-Nice gewonnen. Na 177 kilometer van Nice naar La Madone d'Utelle hield hij de Brit Geraint Thomas en de Spanjaard Alberto Contador op de slotklim achter zich. Tim Wellens was met een 25e plaats op 3:21 beste Belg. Thomas (Sky) is de nieuwe leider. De 29-jarige Welshman nam het geel over van de Australiër Michael Matthews. Die was leider sinds de proloog en had zijn zinnen op het eindklassement gezet, maar zakte zaterdag compleet door het ijs en verloor meer dan twintig minuten. In de stand heeft Thomas 15 seconden voor op Contador. De Australiër Richie Porte, in 2013 en vorig jaar eindwinnaar, is op 21 seconden vierde. De Nederlander Tom Dumoulin maakt op 32 seconden de top vijf compleet. Wellens is op 3:36 negentiende.

De Koers naar de Zon deed voor het eerst zijn naam alle eer aan bij de start in Nice, waar het 15 graden warm was. Pas na de beklimming van de eerste col van de dag, de Côte de Gattières, wist een groepje te ontsnappen uit het peloton. Dat bestond uit Cyril Gautier, Niki Terpstra, Gregory Rast, Antoine Duchesne, Florian Vachon, Evaldas Siskevicius, Tsgabu Grmay en Andrew Talansky. In het peloton was het Tinkoff dat het commando nam en de vluchters niet al te veel ruimte gaf. Thomas De Gendt maakte de sprong naar de vluchters op de tweede klim van de dag.

Onderweg gaven intussen enkele renners er de brui aan: onder meer Nacer Bouhanni, Lars Boom, Wouter Wippert en Christophe Laporte verdwenen uit koers. Vooraan schakelde Talansky zichzelf uit na een valpartij en bleven met Terpstra, Vachon en Duchesne nog drie renners voorop. Duchesne, vrijdag ook lang in de aanval, bleek de sterkste van het trio. Ook hij zou uiteindelijk bijgehaald worden op de top van de voorlaatste klim, de Côte de Duranus. Diezelfde col betekende ook het einde voor de klassementsambities van geletruidrager Matthews, die het tempo van Sky niet aankon.

De favorieten hielden op die col nog even de benen stil en het was wachten op de slotklim, La Madone d'Utelle, op spektakel. Vooraan bleven een 35-tal renners over. Onder hen Dries Devenyns, Pieter Serry en Tim Wellens, maar de Belgen zouden één na één begeven onder het hoge tempo van Team Sky. Rafal Majko nam de de kop over en effende het pad voor zijn kopman Contador. Die versnelde op 9,5 kilometer en Henao, Thomas, Dumoulin, Bardet en Porte moesten passen. "El Pistolero" plafonneerde evenwel en zag Thomas, Porte, Henao, Zakarin terug aansluiten.

De vijf bleven samen en net toen Romain Bardet uit een achtervolgend groepje leek aan te sluiten, versnelde Contador nog een keer. De Fransman plooide, het vijftal bleef voorop. Onder de rode vod demarreerde Porte, zonder succes. Contador plaatste nog een derde versnelling, Thomas en Zakarin konden mee. De Welshman leek het te gaan halen met een lange sprint bergop, maar zag Zakarin, die zich in de sprint zelfs even gehinderd zag, nog over zich komen.

Voor Zakarin, vorig jaar eindwinnaar van de Ronde van Romandië en ritwinnaar in de Giro, is het de eerste zege van het seizoen.

Parijs-Nice eindigt zondag met een rit van 134 kilometer met start en aankomst in Nice. De laatste hindernis, de Col d'Eze (1e categorie), ligt op 15,5 kilometer van de aankomst op de Promenade des Anglais.

.

bron: Belga