Meerderheid Fransen wil referendum over 'Frexit'

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Frankrijk zou een meerderheid van de kiezers naar het voorbeeld van Groot-Brittannië een referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie willen. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Edinburgh en de Duitse denktank d/part. Op 23 juni mogen de Britse kiezers beslissen of ze al dan niet in de Europese Unie willen blijven. Het is de eerste keer dat de inwoners van een lidstaat zich mogen uitspreken over het opzeggen van het lidmaatschap. De vorsers peilden naar de meningen die dit losweekt bij ongeveer 8.000 kiezers in zes andere lidstaten: Duitsland, Frankrijk, Polen, Ierland, Spanje en Zweden.

Enkel in Frankrijk blijkt een meerderheid van 53 procent gewonnen te zijn voor een gelijkaardig referendum, maar ook in Zweden (49%), Spanje (47%) en Duitsland (45%) ziet een beduidende minderheid zo'n volksbevraging zitten. "Het Britse referendum is een laboratorium voor andere referenda in Europa. Een dergelijke banalisering zou verwoestende gevolgen kunnen hebben", reageert Anand Menon, professor Europese politiek aan het Londense King's College, op de website van de Franse krant Le Monde.

Mag Marine Le Pen van het nationalistische en anti-Europese Front National zich in de handen wrijven met zo'n peiling? Niet meteen, zo stelt de krant, die erop wijst dat een meerderheid van de pleitbezorgers van een referendum net in de Europese Unie wil blijven. Wel ligt het aantal Fransen dat in de EU wil blijven (45 procent voor lidmaatschap, 33 procent tegen en 22 procent onbeslist) in het algemeen beduidend lager dan het aantal Duitsers (60 procent voor lidmaatschap), Polen (66%) en Spanjaarden (68%).

In elk van de zes landen wil een meerderheid de Britten erbij houden. In Frankrijk is die meerderheid wel beperkt. Van de Franse respondenten vindt 44 procent eigenlijk dat de Britten beter vertrekken, tegen bijvoorbeeld slechts 19 procent van de Spanjaarden. Vele Fransen denken ook dat een Brexit de Britse economie ten goede zal komen. Enkel in Duitsland en Ierland is een meerderheid ervan overtuigd dat de Britten in hun eigen vel gaan snijden indien ze de deur achter zich dichtslaan.

bron: Belga