Laatste speeldag in Jupiler Pro League kan nog voor enkele verschuivingen zorgen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Morgenavond (18u) wordt de dertigste en tevens laatste speeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League afgewerkt. Zowel bovenin als onderin het klassement kan dat nog voor verschuivingen zorgen. Vooral in de strijd tegen de degradatie is het al weken spannend, met Oud-Heverlee Leuven en huidig rode lantaarn Westerlo die al enkele keren haasje-over deden. Intussen is Sint-Truiden de nederlagen blijven opstapelen - ook vorig weekend kregen de Truienaars 3-0 om de oren in Brugge - waardoor ze naar de op twee na laatste plaats gezakt zijn en het in de degradatiestrijd gaat tussen STVV (29 punten), OHL (29) en Westerlo (27). Moeskroen-Péruwelz ontsprong vorig weekend de dans dankzij een verrassende 2-1 zege tegen Anderlecht. RMP is zeker van een verlengd verblijf in eerste dankzij een veel beter doelpuntensaldo dan Westerlo.

De degradatiekandidaten spelen alle drie thuiswedstrijden, OHL krijgt met competitieleider Club Brugge veruit de lastigste klant over de vloer. Westerlo en STVV spelen respectievelijk tegen Waasland-Beveren en Lokeren, ploegen die zelf nog niet lang zeker zijn van het behoud. Westerlo begint wel met een achterstand van twee punten op zijn twee concurrenten aan de laatste speeldag en moet wegens zijn slecht doelpuntensaldo en gering aantal gewonnen wedstrijden rekenen op een nederlaag van OHL en/of STVV. Bovendien moet 'Westel' dan zelf de drie punten thuishouden tegen de Waaslanders, anders is de degradatie naar tweede klasse, volgend seizoen eerste klasse B (1B), een feit.

Bovenin het klassement valt op de laatste speeldag de beslissing wie er als zesde en laatste team mee mag naar Play-off I. Met Standard, na een knappe remonte momenteel zesde met 41 punten, Zulte Waregem (40) en KV Kortrijk (39) komen er daarvoor nog drie teams in aanmerking. De Rouches hebben hun lot dus in eigen handen, maar staan wel voor een bijzonder lastige verplaatsing naar KV Mechelen. De Mechelaars zijn echter al weken zeker van een verplichte stek in Play-off II en lieten recent in de competitie een magere één op zes optekenen. Zulte Waregem heeft op papier het makkelijkste programma met een thuiswedstrijd tegen Moeskroen-Péruwelz. KV Kortrijk trekt naar het Constant Vanden Stockstadion voor een confrontatie met RSC Anderlecht, dat momenteel zijn wonden likt na de 3-1 nederlaag van donderdag tegen Shakhtar Donetsk en waar coach Besnik Hasi drie punten nodig heeft om zijn hachje te redden. Met Racing Genk - KV Oostende staan in de Cristal Arena respectievelijk de nummers vijf en vier in de competitie tegenover mekaar, landskampioen AA Gent trekt naar 'Le Pays Noir' voor een duel met Charleroi.

bron: Belga