EK wielrennen in Nice wordt zware beproeving

door
Belga
Leestijd 2 min.

In het Zuid-Franse Nice is het parcours voorgesteld van het EK wielrennen op de weg dat wordt verreden van 14 tot 18 september, met start in Monaco en aankomst in Nice, op de Promenade des Anglais. Voor het eerst kunnen de profs zich meten in een Europees kampioenschap. Het parcours dat de renners krijgen voorgeschoteld is niet van de poes. Maar liefst 4.800 hoogtemeters moeten afgelegd worden en de wedstrijd zou volgens kenners zwaarder zijn dan Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. "De wedstrijd voor mannen is 215 kilometer lang en zal voor volgers van Parijs-Nice geen onbekende zijn", aldus Christian Prudhomme van ASO die mee in de organisatie stapt. "De renners starten in Monaco, daarna volgt vier keer een lokaal circuit van 27 kilometer met daarin de Col d'Eze, 9,6 km lang aan gemiddeld 4,7 procent. Daarna volgt een tweede lokale lus van 17 kilometer die vijf keer wordt afgelegd, met daarin de Col de Quatre Chemins."

"Het wordt dus geen wedstrijd voor sprinters", aldus David Lappartient, voorzitter van de Europese Wielerfederatie. "Laat dat heel duidelijk zijn. We zijn blij dat het eerste EK op de weg in Monaco en Nice wordt afgewerkt. En trots ook dat veel toppers hun deelname al hebben bevestigd. Het is een unieke gelegenheid, want wie wint, mag zich de eerste Europese kampioen op de weg noemen." Onder meer Philippe Gilbert, Alberto Contador, Fabio Aru en Vincenzo Nibali zullen medio september present tekenen in Nice.

De wegrit voor de mannen elite wordt afgelegd op zondag 18 september en telt 215 kilometer. De tijdrit, eerder over een vlak parcours, vindt plaats op donderdag 15 september en gaat over 37 kilometer.

bron: Belga