Ecolo lanceert campagne “Laat ons Tihange 2 sluiten”

De Franstalige groenen hebben de campagne “Laat ons Tihange 2 sluiten” gelanceerd in het Henegouwse Antoing, de enige stad in België die relatief veilig zou zijn bij kernrampen. Volgens het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) is Antoing de enige stad in België die zich niet binnen een straal van honderd kilometer rond een kerncentrale bevindt. Vanwege die symboliek koos Ecolo de “Safe Zone” van Antoing om haar nieuwe campagne te lanceren: “Laat ons Tihange 2 sluiten om de keuze voor een groene, kernenergievrije leverancier aan te moedigen”.

Patrick Dupriez, covoorzitter van Ecolo, verwees naar de kernramp in Fukushima en beklaagde zich over “de leugens en het gebrek aan transparantie”. “We weten nog altijd niet de ware omvang van de ramp. Buiten Japan heeft de bevolking compleet het vertrouwen verloren in kernenergie. Ondanks verschillende incidenten in België blijft de regering er koppig aan vasthouden.”

Ecolo vraagt de Belgen om hun contract op te zeggen bij leveranciers als Electrabel, die beroep blijven doen op kernenergie, en te kiezen voor een groene, kernenergievrije leverancier. “We willen die gevaarlijke energie niet meer die afkomstig is van onbetrouwbare centrales”, zegt de covoorzitter van Ecolo.

bron: Belga