Vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen

Terwijl je vriend ‘s ochtends al onder de douche staat, ben jij nog in dromenland. En dat is best te begrijpen: vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen.

Een onderzoek van het Sleep Research Center op de Lougborough University kwam tot de vaststelling dat vrouwen een langer rustmoment nodig hebben dan hun mannelijke partner. Een onderzoek werd uitgevoerd bij 210 mannen en vrouwen en wat bleek: een tekort aan slaap heeft meer nadelige gevolgen voor de vrouw dan voor de man. Volgens onderzoeker Jim Horne is bij vrouwen weinig slaap gerelateerd aan stress en gevoelens als vijandigheid, depressie en woede. Dat geldt niet voor mannen.

Maar waarom hebben vrouwen dan meer slaap nodig? “De hersenen van de man en de vrouw zitten niet op dezelfde manier in elkaar. Vrouwenhersenen zijn complexer en daarom hebben ze meer behoefte aan slaap”, aldus Horne. Het onderzoek wees ook uit dat het gemiddeld gaat om 20 minuten meer slaap. Maar ook dat is afhankelijk van vrouw tot vrouw: sommige prefereren meer en anderen minder slaap.

Foto: Pixabay