Chinese jongen kan weer zien dankzij varkensoog

Dokters in het zuiden van China zijn erin geslaagd om een 14-jarige jongen opnieuw te laten zien met zijn rechteroog. De artsen hadden daar een intact hoornvlies voor nodig en vonden dat in het oog van een varken.

Volgens de Southern Metropolis Daily verloor de tiener het zicht in zijn rechteroog in een ongeluk met vuurwerk tijdens Chinees nieuwjaar. Zijn hoornvlies, de doorzichtige buitenkant van de oogbal, raakte beschadigd en zijn enige hoop was wachten tot er eentje beschikbaar was dankzij een donor. De vraag naar hoornvliezen ligt in China echter veel hoger dan het aanbod.

Een medisch team van de Zhongshan Universiteit in Kanton kwam op de proppen met de oplossing. Zij voerden een experimentele operatie uit, waarbij het hoornvlies uit een varkensoog getransplanteerd werd. Een week na de ingreep was het zicht van de jongen hersteld. Het zou de eerste keer zijn dat een dergelijke ingreep verricht werd in het zuiden van China.

Professor Yuan Jin van het oogheelkundig centrum van de universiteit beweert dat de genezing van de jongen bovendien goed nieuws kan zijn voor een derde tot de helft van de vijf miljoen Chinezen die kampen met blindheid door een beschadigd hoornvlies.