Rist maatregelen tegen terrorisme krijgt groen licht

De ministerraad heeft vandaag verschillende maatregelen goedgekeurd in de strijd tegen terrorisme. Zo worden voortaan voorbereidende handelingen op een aanslag strafbaar, net als iemand aanzetten tot afreizen naar het buitenland voor terroristische doeleinden en materiële steun aan een terrorist. In de toekomst zal iemand een veroordeling riskeren wanneer hij voorbereidende handelingen uitvoert met het oog op een terreuraanslag. Concreet gaat het om het inwinnen van informatie over het doelwit, huren van auto’s of het aankopen van telefoonkaarten, legt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) uit.

Eerder werd het afreizen naar het buitenland voor terreurdoeleinden al strafbaar gesteld. Nu wordt het ook strafbaar iemand aan te zetten tot een reis naar het buitenland met die bedoeling. Ook wordt elke aan een terrorist gelinkte materiële steun strafbaar gesteld.

Daarnaast zette de ministerraad in tweede lezing het licht op groen voor het wetsontwerp om 24 uur per dag over te kunnen gaan tot huiszoekingen en aanhoudingen in het kader van terrorisme en zwaar banditisme, dat de bijzondere opsporingsmethoden uitbreidt om illegale wapenhandel tegen te gaan en dat een gemeenschappelijke databank opricht met informatie over de “foreign terrorist fighters”.

bron: Belga