Premier Michel en minister Van Overtveldt snoeien noodgedwongen in China-trip

De moeilijke begrotingsknoop doorkruist het nakende bezoek van premier Charles Michel en minister van Financiën Johan Van Overtveldt aan China. De reis aan de economische grootmacht wordt met twee of drie dagen ingekort om wat meer ruimte te krijgen voor de onderhandelingen in eigen land, bevestigt men in regeringskringen. Het bezoek van Michel, Van Overtveldt en staatssecretaris Pieter De Crem aan China in de week van 21 maart wordt in de Wetstraat algemeen beschouwd als officieuze deadline voor de begrotingscontrole. Een timing die eerder deze week wel erg krap werd, toen bleek dat de Europese staats- en regeringsleiders volgende week opnieuw twee dagen samenkomen om zich over het princiepsakkoord met Turkije rond de vluchtelingencrisis te buigen.

Om wat meer ruimte over te houden voor de aartsmoeilijke begrotingsbesprekingen beslisten Michel en Van Overtveldt uiteindelijk om pas twee of drie dagen later te vertrekken, bevestigt men in regeringskringen. Het vertrek staat nu gepland voor woensdag 23 of donderdag 24 maart.
De politieke ontmoetingen met de Chinese regering en president Xi Xinping in Peking blijven uiteraard overeind. Net als onder meer het bezoek aan het Boao Forum for Asia. Het eerste luik van de trip met bedrijfsbezoeken en ontmoetingen met Chinese ondernemers in Hangzhou valt noodgedwongen weg. De terugkeer blijft gepland op zaterdag 26 maart.

bron: Belga