Meer dan zestig mannen verstikt in containers door autoriteiten in Zuid-Soedan

Regeringstroepen van Zuid-Soedan hebben opzettelijk meer dan zestig mannen en jongens verstikt in metalen containers. Hun lichamen werden nadien in een veld geworpen nabij Leer. Dat meldt Amnesty International vrijdag in een rapport op basis van nieuwe elementen die de ngo inzamelde. Onderzoekers van Amnesty begaven zich naar de katholieke kerk van de Colombiaanse congregatie waar de slachtoffers in oktober 2015 werden gedood en spraken er met 42 getuigen.
Volgens deze getuigen arresteerden soldaten van de regeringstroepen, tussen 20 en 23 oktober, op arbitraire wijze een groot aantal mannen en jongens in het dorp Luale en in de stad Leer. “Met de handen op de rug gebonden, moesten ze een van de containers binnengaan. De getuigen hoorden de gevangenen nadien roepen, wenen en op de containerwanden kloppen. Die hadden geen ramen of ventilatie”, beschrijft Amnesty International in een persbericht.
Een andere getuige zegt dat hij zag hoe een commandant de soldaten beval de containers te openen, er de lijken van vier mannen uithaalden, en de deuren nadien sloten terwijl de andere gevangenen nog leefden. De volgende ochtend waren ze -op uitzondering van één slachtoffer- allen overleden.
De lichamen werden door soldaten in een vrachtwagen geladen en in twee sloten gedumpt in Kulier, een kilometer ten noordoosten van Leer.

bron: Belga