Angolese president Dos Santos zegt op te stappen in 2018, na 39 jaar aan de macht

De Angolese president José Eduardo Dos Santos, onafgebroken aan de macht sinds 1979, heeft vandaag aangekondigd dat hij in 2018 opstapt. In 2017 zijn er wel nog verkiezingen, maar het is niet duidelijk of hij zich nog kandidaat zal stellen voor die verkiezingen. In 2001 maakte Dos Santos al eens bekend dat hij zou aftreden voor de eerstvolgende verkiezingen, die in 2008 georganiseerd werden. “Ik heb beslist om me uit het politieke leven terug te trekken in 2018”, aldus de 73-jarige vandaag in een toespraak voor de centrale commissie van zijn partij, de MPLA. Op die bijeenkomst bereidt de commissie het volgende partijcongres voor, waar de presidentskandidaat voor 2017 aangeduid moet worden.

In juni vorig jaar had Dos Santos nog over zijn opvolging gezegd dat “heel nauwkeurig bekeken moet worden hoe de overgang geregeld wordt”. Hij riep de MPLA toen op na te denken over de aanduiding van een kandidaat, maar waarnemers zien niet meteen een opvolger klaar staan. In Angola worden geen rechtstreekse presidentsverkiezingen georganiseerd: de leider van de grootste partij bij de wetgevende verkiezingen wordt staatshoofd.

Oppositie is zo goed als onbestaande in het land. Als staatshoofd leidt Dos Santos ook het leger, de regering, de politie en benoemt hij de belangrijkste rechters, wat hem een bijna volledige controle geeft over het staatsapparaat.

De Angolese bodem is rijk aan olie, maar het land bevindt zich door de val van de olieprijzen al enkele maanden in een zware economische crisis. Die olierijkdommen zijn enkel ten goede gekomen aan een een kleine kring van dichte medestanders van Dos Santos. In Afrika is enkel de president van Equatoriaal-Guinea, Teodoro Obiang Nguema, al langer aan de macht – hij regeert een maand langer dan Dos Santos.

Toen Dos Santos in 2001 bekendmaakte geen kandidaat meer te zullen zijn, was onduidelijk wanneer de volgende verkiezingen georganiseerd zouden worden. Hij zei destijds te mikken op 2002 of 2003 – het werd 2008, en met Dos Santos nog altijd als MPLA-leider. Toen reageerden de Unita-rebellen, die intussen de wapens neergelegd hebben, heel sceptisch op de aankondiging.

Bron: Belga