Brugge, onze Belgische trots

Van over de hele wereld zakken toeristen naar ons Belgenlandje af om Brugge te bezoeken, maar toch mijden vele landgenoten de stad. Ze is gewoon te toeristisch en druk. Hier zijn vijf redenen waarom je deze trekpleister toch eens een bezoekje moet brengen.

Brugge ademt geschiedenis

Sint-Salvadorskathedraal

Het is geen wonder dat buitenlandse toeristen zich vergapen aan dit opmerkelijke openluchtmuseum. Op elk plein en in elke straat valt er wel een historisch monument, een interessant museum of een verborgen parel te ontdekken. Zo zijn onder meer het Groeninge­museum, de Brug, de Sint-Salvatorskathedraal (foto) en de Jeruzalemkerk niet te missen bezienswaardigheden die de stad haar unieke uitstraling geven. Brugge kreeg natuurlijk niet voor niets het Uneco-label van werelderfgoedstad opgespeld.

Brugge is méér dan geschiedenis
Natuurlijk wil je Michelangelo’s wereldbekende Madonna met Kind bewonderen, de schoonheid van het Begijnhof bekijken, het Belfort beklimmen en een boottochtje maken op de reien. Maar Brugge heeft nog veel meer te bieden. Voor moderne cultuur kan je terecht in het Concertgebouw. Toen de rode moderne mastodont werd neergepoot op ’t Zand waren de Bruggelingen niet blij. Nu kunnen ze het gebouw al meer appreciëren en pikken ze graag een cultureel evenement mee of genieten ze van de zon op het dakterras. Voor terrasjes op de begane grond kan je terecht op de Eiermarkt. Op een mooie dag is het hier vechten voor een plaatsje in de zon en ’s avonds verandert het plein in een levendige uitgaansplek.

De liefde van de Bruggelingen gaat door de maag

Verno café

Dat de Belgen bourgondiërs zijn, wordt in Brugge meteen duidelijk. Op elke hoek van de straat vind je niet alleen bierenwinkels, chocolatiers of wafelkraampjes, maar ook hippe koffiezaken en toprestaurants. Van de Thaïse keuken van Chang Thong Thai, over Vlaamse klassiers bij Pro Deo, tot verfijnde dineetjes bij Restaurant Zeno. Elke fijnproever zal hier iets van zijn gading vinden.

Brugge heeft tal van unieke winkeltjes

Coûts Couleurs
Wie het sightseeën beu is, kan even afwijken van drukke pleinen om terecht te komen in de leuke kleine winkelstraatjes. Verwacht je hier niet aan gigantische shoppinglanen als Louisalaan of de Meir. In de Noordzandstraat en Geldmuntstraat kan je de designerkleding van Belgische ontwerpers als A.F. Vandevorst en Dries Van Noten bewonderen, maar ook voor wie minder diep in zijn buidel wil tasten zijn er heel wat eigenzinnige boetiekjes, zoals Twee Meisjes, Butik, Goûts & Couleurs (foto) en Jüttu.

Brugge is een fietsparadijs
Fietsen

Het stadsbestuur heeft de voorbije jaren heel wat inspanningen geleverd om fietsen te stimuleren. Zo zijn de parkings aan de rand van de stad gratis geworden en vind je op vijf locaties een gratis openbare fietspomp. Wie meerdere dagen in de stad verblijft en wil ontsnappen aan de toeristenmassa, kan het groene Brugse Ommeland met de fiets ontdekken. Naar aanleiding van de tiende verjaardag van het fietsnetwerk wordt het volledig vernieuwd. De feestelijke inhuldiging vindt later deze maand plaats.

Op zoek naar meer tips? Bij aankoop van een 100% stedengids naar keuze ontvang je in maart bij de boekhandel gratis de herziene gids 100% Brugge.