Kleine en dikke mensen hebben grotere kans op armoede

Alsof mensen die hun gewicht en/of lengte niet mee hebben al niet genoeg nadelen ondervinden. Onderzoek van de Universiteit van Exeter heeft uitgewezen dat kleine en dikke mensen op jaarbasis bijna 2.000 euro minder verdienen.

Dat slanke, grote mensen vaak meer maatschappelijk succes boeken, is geen verrassing. Zulke mensen komen meestal uit een welgesteld nest, met voldoende voeding in de eerste levensfase en een hogere scholingsgraad dan gemiddeld.

De nieuwe Britse studie, gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ), zegt nu dat niet alleen afkomst bepalend is voor lengte en gewicht, maar dat ook het omgekeerde waar is. Je genen bepalen mee in welke sociale klasse je terechtkomt.

Mannen 

De onderzoekers maakten gebruik van de gegevens van 120 duizend Britse mannen en vrouwen. Ze constateerden dat grote mannen meer geld verdienen dan kleine mannen met een vergelijkbare afkomst en intelligentie. De grootste man verdient zelfs 2.000 euro meer dankzij zijn extra 7,3 centimeter.

Vrouwen

Bij vrouwen is lengte minder belangrijk, maar speelt gewicht een grotere rol. Vrouwen die genetisch aanleg hebben om dik te worden vergaren doorgaans een minder dikke portefeuille. Zij die 6,3 kilo meer wegen dan vrouwen van dezelfde afkomst en intelligentie verdienen gemiddeld 2.000 euro minder per jaar.

Sollicitatiegesprek

Een mogelijke verklaring is dat mannen en vrouwen die niet aan het schoonheidsideaal voldoen worden gediscrimineerd bij sollicitaties of een lager zelfbeeld uitstralen. Daarover doet de studie geen uitspraak.

 

Foto Pixabay