Turkije ruilt Belgische jihadist voor gevangenen van Islamitische Staat

Yassine Lachiri, een Belg die eind juli in Brussel tot 20 jaar cel was veroordeeld voor terrorisme, is door Turkije aan terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) uitgeleverd in ruil voor gijzelaars. Dat berichten de kranten van Sudpresse vanmorgen. Het federaal parket bevestigt de ruil niet, maar zegt wel informatie in die richting te hebben gekregen. België vroeg al geruime tijd om zijn uitlevering. Yassine Lachiri, een vermoedelijke naaste van Abdelhamid Abaaoud, coördinator van de aanslagen in Parijs, is opgepakt in maart vorig jaar in het Turkse Mersin. Toen haalde hij Julie B. uit gebieden onder controle van IS. De Belgische vrouw was gecharmeerd geraakt door de jihadist via het internet en vervoegde hem in Syrië.

De man werd bij verstek door de Brusselse correctionele rechtbank op 29 juli 2015 veroordeeld tot 20 jaar cel. België vroeg om zijn uitlevering sinds de aankondiging van zijn arrestatie.

Volgens de informatie van Sudpresse zou Turkije de jihadist, die bomexpert binnen IS zou zijn geweest, hebben geruild voor verschillende gijzelaars. Het federaal parket bevestigt de ruil niet. Wel zegt het parket informatie te hebben ontvangen die wijst op een dergelijke operatie.

bron: Belga