Mogherini vraagt onmiddellijke vrijlating van Oekraïense pilote Savtchenko

De hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid, Federica Mogherini, heeft de Russische autoriteiten woensdagavond opgeroepen om de hongerstakende Oekraïense pilote Nadia Savtchenko “onmiddellijk en onvoorwaardelijk” vrij te laten.

“Het gaat niet langer enkel om een juridische of politieke kwestie, het gaat nu ook om mededogen en menselijkheid. Haar gezondheid gaat snel achteruit en we zijn allemaal bang voor de dramatische gevolgen”, zo schrijft Mogherini in een verklaring.
De 34-jarige pilote, die een nationale heldin is geworden in Oekraïne, werd volgens Moskou begin juli 2014 gearresteerd in Rusland. Ze wordt ervan beschuldigd aan het Oekraïense leger de positie van twee Russische journalisten te hebben doorgegeven die gedood werden door mortiervuur in het oosten van Oekraïne. Zelf ontkent ze de beschuldigingen en wacht ze de uitspraak van haar proces af dat woensdag eindigde in de kleine Russische stad Donetsk, niet ver van de grens met Oekraïne.
Als Rusland haar vrijlaat, zo zegt Mogherini, respecteert Rusland “zijn engagementen inzake mensenrechten”, evenals de akkoorden van Minsk, die voorzien in “de vrijlating van alle gijzelaars die illegaal vastgehouden worden” in het conflict in het oosten van Oekraïne.
“Daarom roep ik de Russische autoriteiten op om mevrouw Savtchenko onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten op basis van humanitaire gronden”, zo herhaalde ze.
Het Russische Openbaar Ministerie vroeg 23 jaar celstraf voor de pilote. De uitspraak volgt waarschijnlijk op 21 of 22 maart. Savtchenko ging in hongerstaking uit protest tegen haar arrestatie. Ze deed dat al eerder in maart 2015, maar deze keer drinkt ze ook niet.

bron: Belga