Justitie betaalde door inhaaloperatie recordbedrag aan gerechtskosten in 2015

De federale overheidsdienst Justitie heeft afgelopen jaar bijna 145 miljoen euro aan gerechtskosten uitbetaald, het hoogste bedrag in minstens tien jaar. Die recordhoogte is vooral een gevolg van de inspanningen die geleverd worden om de achterstallige kosten weg te werken. Dat blijkt uit cijfers van de FOD. De 144,7 miljoen euro die de FOD Justitie in 2015 uitgaf aan gerechtskosten, ligt duidelijk een pak hoger dan de 97,3 miljoen euro van 2014. Ook het record van de voorbije tien jaar – de 111 miljoen euro die in 2011 werd uitgegeven – wordt ruim verbroken.

De oorzaak voor dat hogere bedrag moet evenwel in de eerste plaats gezocht worden bij de inhaaloperatie die de FOD heeft doorgevoerd om de achterstallige gerechtskosten af te betalen. Maar liefst de helft van het bedrag (72,1 miljoen euro) werd vorig jaar namelijk uitgegeven aan facturen die van vóór 1 januari 2015 dateren.

Aan de facturen uit 2015 werd bijna 72,6 miljoen euro uitgegeven, wat zelfs een lichte besparing is in vergelijking met het voorgaande jaar. In 2014 werd namelijk nog 75 miljoen euro aan lopende kosten uitgegeven.

De gerechtskosten werden vorig jaar vooral uitgegeven aan vertalers en tolken, gerechtsdeurwaarders, telecomoperatoren, dna-analyses en takel- en stallingskosten.

bron: Belga