Eigenaars oldtimers protesteren tegen Antwerpse lage-emissiezone

Op het Antwerpse stadhuis is een delegatie van de Belgische Federatie voor Oude Voertuigen (BFOV) ontvangen door schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA). De oldtimereigenaars overhandigden een petitie met 3.200 handtekeningen tegen de tarieven die het stadsbestuur wil invoeren in het kader van de lage-emissiezone die volgend jaar in de Scheldestad in werking treed. Ze vragen meer flexibiliteit en een beleid dat rekening houdt met hun specifieke situatie. Door de lage-emissiezone zullen vanaf 1 februari 2017 oude, vervuilende wagens in principe niet meer binnenmogen in de Antwerpse binnenstad. Wie dat toch wil doen, kan een dag- of jaarpas aankopen of zal een retributie moeten betalen. Oldtimers van ouder dan 40 jaar zouden wel kunnen rekenen op een verlaagd tarief van 180 euro per jaar, maar volgens de BFOV is dat geen goede maatregel omdat heel wat eigenaars bijvoorbeeld meerdere oldtimers hebben en voor elk voertuig dus afzonderlijk zouden moeten betalen.

“De regels voor een lage-emissiezone is Vlaamse materie, maar de stad kan wel de tarieven aanpassen voor bepaalde categorieën gebruikers”, zegt Peeter Henning van de BFOV. “Tot nu toe was het stadsbestuur daar echter niet toe bereid voor oldtimers, met het argument dat men geen onderscheid kan maken tussen ons en bijvoorbeeld een oud vrouwtje dat met haar vijftien jaar oude wagen nog één keer per week de stad in moet. Dat verschil is er echter wél: onze voertuigen zijn nog bedoeld voor dagelijks gebruik en we hebben vaak meerdere oldtimers. Bovendien dreigt de stad tal van oldtimerevenementen te verliezen, want ook daar is nu geen uitzondering voor voorzien.”

Schepen Ait Daoud kon volgens Henning donderdag geen garanties geven, maar er volgen de komende weken wel nog verdere gesprekken.

bron: Belga