Bernie Sanders en Hillary Clinton tijdens nieuw debat in de clinch over immigratie

In de race naar het Witte Huis zijn de twee kandidaten voor de Democratische nominatie, Hillary Clinton en Bernie Sanders, gisteren tijdens een debat in Miami, Florida, met elkaar in de clinch gegaan. Het debat, dat werd georganiseerd door CNN en de Spaanse zender Univision, werd vooral gedomineerd door het thema illegale immigratie. Beide kandidaten engageerden zich om geen kinderen uit te wijzen die illegaal in het land verblijven. Die belofte geldt ook voor volwassenen zonder strafblad, zo viel te horen, een nieuwe belofte die getuigt van een opschuiving naar links in de voorstellen van Sanders en Clinton.

Hillary Clinton betoogde onder andere dat haar beleid ten opzichte van mensen zonder papieren vooruitstrevender zou zijn dan dat van huidig Amerikaans president Barack Obama, en dat ze de uitwijzingen zou stopzetten van “mensen die werken en hun leven leven”. “Ik zal geen kinderen het land uitzetten. En ik wil ook hun familieleden niet uitwijzen”, verklaarde Clinton na meermaals aandringen van een journalist. “De prioriteit zal worden gegeven aan het uitwijzen van gewelddadige delinquenten, personen die aanzetten tot terreuraanslagen, en allen die ons bedreigen.” Bernie Sanders sloot zich bij dat standpunt aan.

Ondanks die eenstemmigheid beschuldigden de kandidaten elkaar ervan in het verleden een minder gunstige houding te hebben aangenomen jegens illegalen. Zo verweet Hillary Clinton haar rivaal dat hij in 2007 tegen een wet over de immigratiehervorming stemde. Sanders liet zich niet onbetuigd en herinnerde eraan dat Clinton zich, in de jaren 2000 als senatrice van New York, had uitgesproken tegen het rijbewijs voor illegalen. In de Verenigde Staten verblijven zowat 11 miljoen illegalen.

bron: Belga