Belgische diensten “niet op de hoogte gesteld” van IS-leaks

De bevoegde Belgische diensten hebben de gelekte documenten van Islamitische Staat (IS) nog niet kunnen inkijken. “Onze diensten zijn nog niet op de hoogte gesteld”, zegt de woordvoerder van Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken. Het Britse Sky News berichtte gisteren dat ze over documenten beschikt waarin de namen van 22.000 IS-leden worden onthuld. Woordvoerder Olivier Van Raemdonck pleit wel voor enige terughoudendheid. “Als die lijst bestaat, kan ze heel interessant zijn voor ons. Maar we moeten wel zeker zijn dat de informatie klopt.”

Als de informatie gevalideerd wordt, kan ze alvast een “interessante aanvulling” zijn op de OCAD-database met mogelijke terreurverdachten en Syriëstrijders die het voorbije jaar is opgesteld, zegt Van Raemdonck. “Het is een donkere wereld en we weten niet hoe donker ze werkelijk is. Alle gevalideerde informatie die enigszins wat licht brengt, kan interessant zijn.”

Sky News bevestigde woensdag dat het via een gedesillusioneerd voormalig lid van IS documenten had gekregen met daarin informatie over rekruten uit 55 landen. Het zou gaan om namen, telefoonnummers en adressen van 22.000 leden van de terreurgroepering.

bron: Belga