Aanslagen Kopenhagen – Vier Denen verschijnen voor de rechter

Vier Denen staan vanaf vandaag/donderdag terecht voor het leveren van steun aan de dader van de dubbele aanslag van 14 februari in Kopenhagen op een conferentie over de vrije meningsuiting en op een synagoge.
Omar el-Hussein, een 22-jarige Deen van Palestijnse origine, werd enkele uren na de aanslag door de politie doodgeschoten nadat hij twee mensen doodde en vijf mensen verwondde. De aanslag vond plaats ongeveer een maand na die op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo en de Joodse supermarkt Hyper Cacher.
El-Husseins vermeende handlangers, tussen 20 en 31 jaar oud, worden enkel vervolgd voor de aanslag op de synagoge. Veel is er niet geweten over hen, zelfs hun namen niet, aangezien het Openbaar Ministerie hierover geen details vrijgeeft.
De beklaagden worden sinds hun arrestatie in februari en maart 2015 vastgehouden en hebben de Deense nationaliteit. Volgens de pers bezitten twee onder hen ook een buitenlands paspoort. Alle vier beweren ze onschuldig te zijn.
Ze worden er onder meer van beschuldigd el-Hussein wapens te hebben bezorgd, en hem toegang te hebben verleend tot een pc in een cybercafé waar hij informatie over het culturele centrum opzocht. Twee van hen zouden het wapen dat tijdens de eerste aanslag werd gebruikt hebben doen verdwijnen.
Een vijfde betrokkene, waarschijnlijk zijn broer, werd buiten vervolging gesteld omdat het onderzoek niet kon aantonen dat hij wist van de moordplannen.
In februari 2015 opende Omar el-Hussein eerst het vuur op een cultureel centrum waar een debat plaatsvond over islam en vrijheid van meningsuiting. Daarna schoot hij een joodse medewerker van een synagoge in de Deense hoofdstad neer.

Bron: Belga