Russisch leger gaat dolfijnen trainen

Het Russische ministerie van Defensie wil vijf dolfijnen aankopen om in te zetten voor militaire doeleinden. Dat heeft de Russische regering bekendgemaakt.
door
Jolien
Leestijd 1 min.

Het ministerie van Defensie heeft 22.000 euro geboden voor de levering van dolfijnen aan het leger in de havenstad Sevastopol tegen 1 augustus. De Russische overheid heeft een document gepubliceerd op de uitgavenwebsite waarin staat dat defensie twee vrouwelijke en drie mannelijke dolfijnen wil aankopen. Het ministerie zoekt zoogdieren tussen drie en vijf jaar oud, met een perfect gebit en die in uitstekende gezondheid verkeren.

Zowel de Sovjet-Unie als de Verenigde Staten maakten in het verleden al gebruik van de zeezoogdieren voor militaire taken. Tijdens de Koude Oorlog werden dolfijnen getraind om onderzeeërs en onderwatermijnen te detecteren, en verdachte voorwerpen of individuen in de buurt van havens en schepen op te sporen. Daarnaast werden dolfijnen in het Sovjettijdperk getraind om explosieven te plaatsen op vijandelijke schepen en om achtergelaten torpedo's en gezonken schepen op te sporen in de Zwarte Zee.

Volgens Viktor Baranets, een gepensioneerde Russische kolonel, werden sinds 1965 specifieke trainingsprogramma's voor dolfijnen ontwikkeld in de Krim, dat in maart 2014 door Rusland werd geannexeerd. Toen de Sovjet-Unie uit elkaar viel, raakte het centrum in verval waardoor de dolfijnen verkocht werden aan Iran. In 2012 opende het trainingscentrum opnieuw de deuren, maar met de annexatie van de regio door Rusland kwamen de militaire dolfijnen plots onder Moskous bewind.

Foto AFP / B. Aho