Plantaardige olie is niet meer zo gezond als vroeger

Plantaardige olie is niet meer zo gezond voor je hart zoals dat het vroeger was, concludeerden wetenschappers van de Ohio State University. Je kan beter overschakelen naar plantaardige olie die gemaakt is van druivenpitten.

De Universiteit van Ohio trommelde 139 mannen en vrouwen op om deel te nemen aan een studie over plantaardige oliën. Eerst werd de vet-en spiermassa van de proefpersonen gemeten, waarna hun bloed werd getest op de aanwezigheid van linolzuur, oliezuur en omega-3-vetzuren. De onderzoekers konden aantonen dat de mensen met een hogere concentratie aan linolzuur in het bloed minder last hadden van hart- of orgaanproblemen. Linolzuur treffen we het meest aan in zonnebloem-, lijnzaad- en maïsolie.

Nochtans is het volgens de onderzoekers niet simpel om nog plantaardige olie te maken met een hogere concentratie aan linolzuur. De oliën die gebruikt worden om te koken, bevatten 20% minder gezonde zuren dan vijf jaar geleden. De wetenschappers concludeerden dat dit te wijten is aan genetisch gemanipuleerde planten die meer oliezuur dan linolzuur bevatten.

Druivenpitolie

Hierdoor zijn saffloer-, zonnebloem- en sojaboonolie slechter voor je lichaam dan alle andere oliën. Vroeger hadden ze nochtans een hoge concentratie linolzuur, nu zijn ze ongezonder dan de gewone olijfolie. Maar er is een uitzondering: druivenpitolie. 80% van het zuur van deze olie bestaat uit linolzuur, wat maakt dat deze plantaardige olie het gezondst is.

Foto: Pixabay