Doodzieke parlementariër mag één dag voorzitten

De Canadese eerste minister Justin Trudeau (foto) bewijst nog maar eens dat hij de king of cool is. Woensdag gaf hij een doodzieke partijgenoot de kans om een sessie van het Canadese Lagerhuis voor te zitten. 

Tijdens de vorige Canadese verkiezingen was volksvertegenwoordiger Mauril Bélanger de favoriet voor de functie van voorzitter van het Lagerhuis. Nadat dokters de ongeneesbare ziekte ALS bij hem vaststelden, besloot hij om toch niet naar het postje te dingen.

Deze week mocht hij toch een zitting van het Lagerhuis in goede banen leiden. Onder luid applaus, van zowel zijn eigen partij als de oppositie, nam Bélanger plaats op de stoel van de voorzitter. Vervolgens vatte hij de eerste vragenronde aan met behulp van spraaksoftware op een iPad. Door de ziekte kan de politicus niet meer spreken.

Voor premier Trudeau was het duidelijk een emotioneel moment. “Mauril is een goede vriend die me veel geholpen heeft tijdens mijn eerste jaren in het parlement, zowel met strenge woorden als sterke steun. Hij is een man die zijn parlementaire en electorale verantwoordelijkheden bijzonder serieus neemt”, loofde Trudeau zijn collega-politicus bij BBC.