Zeker drie Belgen op gelekte lijst met IS-strijders

De Britse nieuwszender Sky News heeft documenten in handen met daarop de namen van 22.000 IS-strijders. Op de lijst staan drie Belgen: twee mannen uit Verviers en één uit Luik.

De televisiezender Sky News kreeg de documenten van een gedesillusioneerd voormalig lid van de terreurgroep Islamitische Staat (IS), «Abu Hamed». De man zou ze gestolen hebben van de baas van de interne politie van IS en ze aan een journalist in Turkije hebben voorgelegd. Hij vertelde aan Sky News dat hij IS verliet omdat de organisatie de islamitische waarden overboord heeft gegooid.

Het gaat om formulieren, die ingevuld werden door rekruten uit 51 landen, waaronder zeker drie Belgen uit Verviers en Luik. Op de vragenlijsten staan hun namen, geboortedatum en telefoonnummers. Volgens de Britse antiterreurexpert Richard Barrett zijn de documenten «van onschatbare waarde voor onderzoekers».

Donkere wereld

Het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is nog niet op de hoogte gesteld van het bestaan van de documenten. «Maar als die lijst bestaat, kan ze heel interessant zijn voor ons land. Ze kan een aanvulling zijn op de OCAD-database met mogelijke terreurverdachten en Syriëstrijders die het voorbije jaar is opgesteld. Het is een donkere wereld en we weten niet hoe donker ze werkelijk is. Alle gevalideerde informatie die enigszins wat licht brengt, kan dus interessant zijn», zegt Jambons woordvoerder. «Maar we moeten wel zeker zijn dat de informatie klopt.» Volgens de Belgische onderzoeker Pieter Van Ostaeyen is een mogelijke optie «dat IS de informatie zelf heeft gelekt, om buitenlandse strijders te ontraden over te lopen».

Foto Twitter / SkyNews