Tieners gaan met “prehistorische” Windows 95 aan de slag

Kinderen van de ninenties zullen zich nog de computerbakken met Windows 95 herinneren, al is het besturingssysteem ondertussen al twintig jaar oud. Een confrontatie met enkele tieners bevestigt dat maar al te duidelijk.

In 1995 lanceerde Bill Gates Windows 95, de eerste 32 bitconsumentenversie van Microsofts besturingssysteem. Gebruikers moesten toen nog de telefoonlijn vrijhouden om te kunnen inbellen op het internet.

De dag van vandaag zijn tieners bedreven met touchscreens van dunne tablets en smartphones, waarop ze duchtig swipen en tokkelen. Fine Brothers Entertainment zet een paar jonkies voor een oude computer en vraagt hen om het toestel aan te zetten. De aan-knop vinden en dat “prehistorisch” ding aan de praat krijgen loopt niet van een leien dakje.

“Hoe geraak je op internet als er geen wifi is?!”, vraagt een van de tieners zich af. Bovendien lijkt de werking van de “dino” allesbehalve logisch.

Een jongen is verbaasd dat de computer fysiek afgesloten moet worden. Allemaal de proefpersonen moeten lachen wanneer “It’s now safe to turn off your computer” verschijnt. Een van de meisjes vindt het zelfs wat “scary”.