Vrouw veroordeeld tot 10 jaar cel voor moord op gehandicapte kinderen

Rita Henkinet (57) is door het Luikse assisenhof veroordeeld tot tien jaar cel voor de moord op haar twee gehandicapte kinderen. Haar broer Benoît (48), schuldig aan het niet helpen van personen in nood, werd veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel voor de helft. De openbaar aanklager had 20 jaar cel geëist voor de dubbele moord tegen Rita Henkinet. De gezworenen schrijven in hun motivatie dat ze rekening gehouden hebben met verzachtende omstandigheden, zoals het voorbeeldig leven dat ze leidde tot het moment van de feiten en haar moeilijke leven. Daarnaast beklemtoonde de jury ook de extreme ernst van de feiten, en herinnerde ze eraan dat het recht op leven voor iedereen geldt. Tot slot kwam ook de psychologische gezondheid van de vrouw aan bod.

Haar broer werd oorspronkelijk ook voor moord vervolgd, maar werd uiteindelijk schuldig geacht aan het niet helpen van personen in nood, met de verzwarende omstandigheid dat het om gehandicapte slachtoffers ging. Het parket had voor hem twee jaar cel met uitstel gevraagd.

In de nacht van 1 op 2 maart 2013 bracht Henkinet haar gehandicapte kinderen Arnaud (24 jaar) en Audrey (26 jaar) om. De voormalige verpleegster diende hen een geneesmiddelencocktail toe, waarna ze hen verstikte met de lakens. Vervolgens probeerde ze zelfmoord te plegen door een combinatie van medicijnen en alcohol in te nemen, wat niet lukte. Enkele uren na de feiten werd ze bewusteloos teruggevonden.

bron: Belga