Volksbeweging klaagt met pamfletactie aan stations Vlaamse geldstromen naar Wallonië aan

Tientallen militanten van de Vlaamse Volksbeweging en het Aktiekomitee Vlaamse Sociale Zekerheid hebben vanmorgen aan vijftien Vlaamse stations pamfletten uitgedeeld. Met de actie willen ze opnieuw de transfers vanuit Vlaanderen richting Wallonië aankaarten. Beide Vlaamsgezinde organisaties zijn tevreden dat Vlaams minister-president Geert Bourgeois een studie naar die transfers heeft aangekondigd, “maar studies zijn nutteloos als er geen beleidsantwoorden op komen”, zegt woordvoerder Jonas Naeyaert van de Vlaamse Volksbeweging. De actie met de folders, met als titel “Daar gaat uw boterham, vond plaats tussen 07.00 en 08.00 uur, niet toevallig het uur waarop de meeste pendelaars de trein nemen. “Zij zijn zowat de menselijke vertegenwoordiging van de Vlaamse welvaart die wordt gecreëerd en die we willen beschermen door de transfers aan te kaarten”.

Het is niet voor het eerst dat beide organisaties die geldstromen aan de kaak stellen. “We zien mondjesmaat een zekere bewustwording over die transfers. We hopen dat de studie die de minister-president heeft aangekondigd, meer is dan een manoeuvre om de Vlaamse kiezer zoet te houden”, aldus Naeyaert. Dergelijke studie kan voor transparantie zorgen, maar blijft volgens hem nutteloos indien er geen voorwaarden en resultaten aan gekoppeld worden.

Het mooiste resultaat voor Naeyaert zou de splitsing van de sociale zekerheid zijn. “Dat is de grootste post binnen de transfers”, licht hij toe. Naeyaert onderstreept evenwel dat de Volksbeweging en het Aktiekomitee niet tegen solidariteit zijn en Wallonië niet zomaar aan zijn lot willen overlaten. Bovendien beseffen ze dat zo’n splitsing niet van de ene dag op de andere kan gebeuren. “Maar er mag wel wat politieke loyauteit tegenover staan”, luidt het.

bron: Belga