Turkije stuurde al zestig Syriëstrijders naar België terug

Turkije heeft sinds 2012 al zestig Belgische Syriëgangers tegengehouden en naar België teruggestuurd. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) woensdag bekendgemaakt in de marge van een bezoek aan Ankara. Hoeveel er werden teruggestuurd sinds reizen naar IS strafbaar is, kon Jambon niet kwijt. Jambon zat woensdag in Turkije samen met zijn ambtgenoot Efkan Ala. Doel was onder meer de samenwerking tussen beide landen te versterken in politie- en terreurzaken. Concreet werd afgesproken dat Turkije een verbindingsofficier voor politiesamenwerking naar Brussel stuurt, zoals België al sinds 1996 een mannetje heeft in Ankara.

België krijgt ook inzage in de ‘no entry’-lijst met mensen in ons land die Turkije niet meer binnenmogen. “Er staan 1.224 mensen op die lijst. We gaan nu kijken op basis van welke criteria zij daar op staan”, aldus Jambon. België heeft zelf weet van een vierhonderdtal geradicaliseerden die uit ons land naar Syrië trokken of intussen weer terugkeerden.

Tegelijk heeft Turkije sinds 2012 al een zestigtal mensen uit ons land onderschept die op weg waren naar de brandhaard in Syrië. Dat was van bij de start belangrijk voor onze inlichtingendiensten, maar groeide nog aan belang sinds de maatregelen die de regering trof in nasleep van de aanslagen op Charlie Hebdo. Zo is ook het reizen naar het buitenland met het oog op aansluiting bij een terreurgroep intussen strafbaar geworden. Hoeveel van de zestig teruggestuurden “recent genoeg zijn” en dus onder die regels vallen, kon Jambon niet kwijt.

Bron: Belga