Trump haalt belangrijke overwinningen binnen, Rubio blijft slecht scoren

Donald Trump heeft zijn favorietenrol gisteren nog verstevigd bij de Republikeinse voorverkiezingen die plaatsvonden in vier staten. Trump haalde het met ruime voorsprong in Michigan, Mississippi en Hawaï. In Idaho won Ted Cruz. In Mississippi, waar ongeveer de helft van de Republikeinse kiezers eerder gematigd is, haalde Trump 47,3 procent van de stemmen. Hij laat zo de ultraconservatieve Ted Cruz (36,3 pct), de eerder gematigde John Kasich (8,8 pct) en Marco Rubio (5,1 pct) ver achter zich. In Michigan zien we een gelijkaardig resultaat: 36,5 pct voor Trump, 24,9 pct voor Cruz, 24,3 pct voor Kasich en 9,3 pct voor Rubio. Trumps belangrijkste rivaal Ted Cruz scoorde dan weer zeer goed in Idaho, waar hij 45,4 procent haalt, gevolgd door Trump (28,1 pct), Rubio (16 pct) en Kasich (7,5 pct). In Hawaï kreeg Trump, met 50 procent van de stemmen geteld, 45,2 procent van de stemmen, opnieuw gevolgd door Cruz (31,3 pct), Rubio (12 pct) en Kasich (10 pct).

Trump toonde zich alvast tevreden over de resultaten. “Er is slechts één persoon die het goed deed vanavond: Donald Trump”, zei hij in Florida. Hij verwacht dan ook dat hij het op 15 maart “zeer goed zal doen in Florida”, de staat waarvoor de grote verliezer van de dag, Marco Rubio, senator is. Die laatste verwacht in Florida een grote overwinning, maar de kans bestaat dat de kiezers alsnog voor andere kandidaten zullen kiezen, omdat ze beseffen dat Rubio geen kans meer maakt om te winnen. Dat was al zeker het geval in Michigan, waar de gematigde John Kasich de stemmen van de gematigd conservatieve Republikeinen met een universitair diploma achter zich kreeg, terwijl die groep bij eerdere verkiezingen voor Rubio koos.

Trump haalde in een persconferentie ook uit naar zijn rivalen en naar het Republikeinse establishment, die uitgebreid commentaar geven op Trumps persoonlijkheid, zijn soms vulgaire manier van campagne voeren en zijn capaciteiten om president te worden. Hij zei gisteren dat de resultaten een verwerping waren van “zoveel vreselijke, vreselijke dingen” die over hem zijn gezegd de afgelopen week. Volgens hem gaat het om “38 miljoen dollar aan vreselijke leugens”. “Dit toont aan hoe geniaal het publiek is, dat het wist dat het om leugens ging”, aldus Trump.

Qua afgevaardigden zijn er gisteren geen revoluties gebeurd: zonder Hawaï er al bijgeteld, heeft Trump 446 afgevaardigden achter zich, gevolgd door 347 voor Cruz, 151 voor Rubio en 54 voor Kasich. Voor een nominatie hebben de Republikeinse kandidaten minstens 1.237 afgevaardigden nodig. De resultaten van dinsdag tonen echter wel aan dat Trump, ondanks tegenvallende resultaten bij de voorverkiezingen van zaterdag en in de peilingen én ondanks de groeiende tegenstand binnen zijn partij, nog lang niet afgeschreven is.

bron: Belga