Sanders verrassende winnaar in Michigan, Clinton haalt zoals verwacht Mississippi binnen

Bij de Democraten hebben Bernie Sanders en Hillary Clinton gisteren allebei een voorverkiezing gewonnen. Clinton haalde het zoals verwacht in Mississippi, maar de morele winnaar van de dag is Bernie Sanders, die het verrassend -en zeer nipt- haalde van Clinton in Michigan. Met zo goed als alle stemmen geteld (98 procent), haalde Sanders het met 50,1 tegen 48,1 procent van Clinton in Michigan. Omdat het slechts om een zeer klein verschil gaat, is Sanders vooral een morele winnaar, want de twee Democraten halen ongeveer evenveel afgevaardigden voor de Conventie binnen: 65 voor Sanders en 58 voor Clinton, aldus de website Realclearpolitics.com.

Uit exitpolls blijkt echter dat Sanders in Michigan meer stemmen kreeg dan in de andere staten van de zwarte kiezers, bij wie Clinton over het algemeen populairder is. Zo heeft hij minstens 30 procent van de Afro-Amerikaanse stemmen achter zijn naam gekregen, terwijl dat in verschillende zuidelijke staten vaak minder dan 20 procent was. Bovendien kreeg Sanders veel steun in de meer landelijke regio’s in Michigan, wat kan betekenen dat de zelfverklaarde socialist ook wel eens beter dan verwacht zou kunnen scoren bij de voorverkiezingen in de landelijke regio’s in Ohio, Illinois, Florida en Missouri op 15 maart en daar zelfs een overwinning zou kunnen behalen, als hij niet te veel stemmen van zwarte kiezers tegen zich krijgt. De overwinning van Sanders doet volgens CNN ook vragen rijzen over de steun aan Clinton van de zogenaamde “blue collar”-Democraten, de arbeiders, die alomvertegenwoordigd zijn in Michigan waar de auto-industrie zeer belangrijk is, en die de populistische anti-Wallstreet-boodschap van Sanders wel lijken te smaken.

Door de ruime overwinning van Clinton in de zuidelijke staat Mississippi, waar veel zwarten wonen, is er na gisteren echter weinig veranderd in het aantal afgevaardigden voor de Conventie. Clinton won in Mississippi met 82,6 procent (29 afgevaardigden) van Sanders, die strandde op 16,5 procent (4 afgevaardigden). Daardoor leidt Clinton nog steeds met 745 “gewone afgevaardigden” en 461 “supergedelegeerden”, tegenover 540 en 25 afgevaardigden voor Sanders. Om de Democratische nominatie in de wacht te slepen, moeten de kandidaten 2.382 afgevaardigden achter zich krijgen.

bron: Belga