Noord-Korea beschikt naar eigen zeggen over mini-kernkoppen om op raketten te plaatsen

Noord-Korea beschikt over miniatuurversies van kernkoppen, die geplaatst kunnen worden op ballistische raketten. Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un verklaard, meldt het officiële persagentschzap KCNA. Volgens Kim Jong-un vormt het land nu een “echt nucleair gevaar”. “De kernkoppen zijn aangepast voor ballistische raketten door ze te verkleinen”, aldus de Noord-Koreaanse leider tijdens een bijeenkomst met nucleaire experts. Pyongyang liet eerder al weten dat het de technologie onder de knie had om kernkoppen te verkleinen, maar de internationale gemeenschap geloofde niet dat dit echt het geval was.
“Het is zeer bevredigend om te zien dat kernkoppen met een gemengde lading geschikt zijn om een thermonucleaire reactie te creëren”, zei de Noord-Koreaanse leider nog. In januari verklaarde Noord-Korea al dat het een succesvolle test had uitgevoerd met een waterstofbom, die veel krachtiger is dan een gewone atoombom. Buitenlandse observatoren twijfelen echter of Noord-Korea daar echt toe in staat is.
Experts zijn nu verdeeld over de bekwaamheid van Pyongyang om de kernkoppen ook echt op de raketten te bevestigen.
De VN-Veiligheidsraad legde Noord-Korea donderdag nog strenge sancties op, na de nucleaire test in januari en de lancering van een raket in februari. Kort na de goedkeuring van de sancties lanceerde Pyongyang echter verschillende korteafstandsraketten in de zee, en maandag dreigde Pyongyang nog met een “preventieve nucleaire aanval” als Zuid-Korea en de Verenigde Staten hun gezamenlijke militaire oefening niet zouden stopzetten.

Bron: Belga