Milieuschandaal VW – Amerikaans onderzoek naar Volkswagen krijgt ook fiscaal luik

De Amerikaanse autoriteiten hebben hun onderzoek naar Volkswagen in de zaak rond de “sjoemelsoftware” uitgebreid. Het ministerie van Justitie onderzoekt nu ook of de Volkswagen-groep misbruik heeft gemaakt van Amerikaanse fiscale stimuleringsmaatregelen, aldus een anonieme bron.
Het ministerie onderzoekt die fiscale vraag omdat talrijke klanten die te midden van het milieuschandaal wagens hadden gekocht, een belastingkrediet van 1.300 dollar hadden ontvangen, die bedoeld is voor de aankoop van propere wagens. Daarnaast wordt onderzocht of geldschieters gemanipuleerd werden door Volkswagen.
De nieuwe ontwikkeling zou de financiële sancties tegen Volkswagen in de VS, waar 600.000 wagens betrokken zijn, nog kunnen vergroten. Ze komt er bovendien op een moment waarop de juridische druk op Volkswagen groter wordt. Dinsdag opende Frankrijk nog een onderzoek naar Volkswagen voor bedrog, en in Duitsland lieten de gerechtelijke autoriteiten weten dat het strafrechtelijk onderzoek nu draait rond 17 personen, in plaats van 6.
Volkswagen wenst niet te reageren zolang de onderzoeken aan de gang zijn, maar blijft wel zijn medewerking verlenen aan de Amerikaanse autoriteiten, aldus een woordvoerder.
De Duitse autobouwer gaf eerder al toe dat in 11 miljoen wagens wereldwijd sjoemelsoftware werd geïnstalleerd, een schandaal dat geleid heeft tot het vertrek van topman Martin Winterkorn. Volkswagen beweerde altijd dat slechts enkele personen verantwoordelijk waren voor het schandaal, maar uit recente onthullingen blijkt dat Winterkorn mogelijk al in 2014 via een interne nota op de hoogte werd gebracht van het probleem.

bron: Belga