Europese Ariane lanceert succesvol Europese telecomsatelliet

Een Europese Ariane-5 draagraket heeft vandaag succesvol een Europese telecomsatelliet gelanceerd, zo heeft Europees lanceerbedrijf Arianespace meegedeeld. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen daarmee al 525 satellieten in de ruimte gebracht. De draagraket van Arianespace vertrok om 06.20 uur Belgische tijd vanop Kourou in Frans-Guyana. Na 27 minuten 23 seconden kwam van het restant van de superraket de Eutelsat 65 West A vrij in de beoogde baan. Die had een perigeum van 249,8 km (slechts 0,2 km onder de beoogde hoogte), een apogeum van 35.909 km (tegen 35.896) en een inclinatie van 0,48 graden tegen 0,50 beoogd ten opzichte van de Evenaar.

Het was de 31ste kunstmaan die Arianespace voor uitbater Eutelsat Communication heeft gelanceerd. De tweede missie van een Ariane dit jaar was ook het 71ste succes op rij voor de meer dan vijftig meter hoge raket.

De zowat 6,564 ton wegende satelliet was de enige nuttige lading van de Ariane-5, die normaal twee kunstmanen meeneemt. De door Space Systems/Loral in Californië gebouwde kunstmaan zal vanuit een geosynchrone baan op 65 graden westerlengte opereren met Latijns- en Zuid-Amerika als doelgebied.

Arianespace wil dit jaar met zijn drie rakettypes twaalf lanceringen verrichten. De volgende is op 22 april wanneer een Russische Sojoez de Europese aardobservatiestelliet Sentinel-1B moet lanceren.

bron: Belga