Energiepremies – “Voorstellen Gryffroy kosten Vlaming veel geld”

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) countert de kritiek van energiespecialist van de N-VA, Andries Gryffroy, op haar hervorming van de energiepremies. Volgens haar kabinet zouden de strengere normen die Gryffroy voorstelt, een contraproductief effect hebben. Turtelboom kondigde vrijdag aan dat ze het systeem van de energiepremies wil hervormen vanaf 2017. Rode draad is dat verschillende individuele premies worden afgebouwd, maar dat er een bonus komt voor wie totaalrenovaties uitvoert.
De N-VA-energiespecialist noemde woensdag in het Vlaams Parlement de nieuwe energiepremies van Turtelboom “gemiste kans” en had het over “een gebrek aan ambitie”. “Als je een premie geeft, dan moet dat een stimulans zijn om het beter te doen dan wat vandaag reeds als een standaardnorm wordt gezien”, zegt Gryffroy.
“Wat Gryffroy voorstelt zou een ongelofelijke meerkost betekenen voor de Vlaming en weinig energiewinst opleveren, zo blijkt uit studies”, reageert het kabinet van Turtelboom woensdagavond. “Onze prioriteit is dat zoveel mogelijk mensen hun woning renoveren en energie-inefficiënte woningen daardoor wel energie-efficiënt worden. De normen die Gryffroy voorstelt, zouden de kosten voor wie dat doet echter zeer hoog opdrijven, met een zeer kleine energiewinst. Met waarschijnlijk als gevolg dat de mensen niet meer zouden renoveren, en dat is dus het tegenovergestelde effect van wat beoogd wordt”, aldus nog het kabinet van de Vlaamse minister.

bron: Belga