Colruyt zet in op waterstof

Retailer Colruyt gelooft sterk in de toekomst van waterstof als duurzame brandstof. Hij rolt het gebruik van waterstof voor zijn transpalletten in het distributiecentrum in Halle uit, plant tegen eind dit jaar een publiek tankpunt voor waterstof, en is vast van plan een rol te spelen in de plannen van de Vlaamse regering om twintig tankstations voor waterstof te hebben tegen 2020. Dat alles zou circa 10 miljoen euro investeringen vergen. Dat is woensdag gebleken bij de opening van een nieuw waterstofstation aan het Colruyt-distributiecentrum in Halle. Colruyt test waterstof al enkele jaren. In 2012 werd een eerste waterstofstation geopend aan het Halse distributiecentrum. De waterstof wordt er geproduceerd met behulp van een windmolen en zonnepanelen. Tot nu toe konden elf transpalletten (om palletten te vervoeren) aan het station tanken, net als één waterstofwagen die de groep test. Waterstofvoertuigen stoten alleen waterdamp uit, en geen broeikasgassen.

Met de opening van een nieuw waterstofstation rolt Colruyt de technologie nu uit. Er zullen 200 transpalletten op waterstof gaan rijden, of ongeveer een kwart van het aantal transpalletten dat in het distributiecentrum wordt ingezet. Daarnaast zal de groep vermoedelijk extra waterstofwagens in gebruik gaan nemen.

De ambitie reikt nog verder. Vermoedelijk voor het einde van het jaar wil Colruyt zijn Dats 24-tankstation naast het distributiecentrum uitrusten met een waterstofpomp. Dat zou het tweede publieke waterstofstation zijn in België. In april wil de Japanse autobouwer Toyota het allereerste openen, in Zaventem.

bron: Belga