Belgische ruiters zijn al zeker van vier olympische tickets

België is al verzekerd van vier individuele plaatsen voor de ruitersportdisciplines op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (5-21/08). Zowel in de eventing als in de jumping krijgen de Belgen twee tickets. Deze plaatsen werden toegekend aan het land, en zijn dus niet nominatief. Dat meldde de Belgische Ruitersportfederatie (KBRSF) vanmorgen. Voor de derde olympische discipline, de dressuur, is het nog even afwachten. Maandagmorgen 7 maart werden de olympische rankings afgesloten. Na een verwerkings- en controleperiode van de gegevens maakte de Internationale Ruitersportfederatie (FEI) woensdagmorgen het aantal tickets bekend in de disciplines jumping en eventing voor het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC).

In de eventing zorgden de prestaties van Karin Donckers met Grandioz, eerste op de opgekuiste ranking, en Joris Vanspringel met Limestone, tweede in het klassement, voor twee Belgische olympische tickets. De twee plaatsen in de jumping zijn te danken aan Gregory Wathelet met Conrad de Hus, de best geklasseerde combinatie op de ranking, en Jérôme Guéry met Papillon, derde in het klassement. Conrad de Hus, het toppaard waarmee Wathelet vorige zomer in Aken Europees vicekampioen werd, is intussen verkocht aan de Amerikaanse ruiter Quentin Judge.

“Voor de derde olympische discipline, de dressuur, heeft het FEI nog geen finale ranking vrijgegeven”, zo klinkt het verder in het persbericht. “Het blijft belangrijk om te benadrukken dat deze plaatsen toegekend werden aan het land, en dat ze dus in geen geval nominatief zijn. Het finale selectievoorstel wordt door de KBRSF aan het BOIC voorgelegd op 11 juli 2016.”

“In onze sport hangt alles af van de fitheid en vorm van de paarden”, liet Wendy Laeremans, sportief directeur bij de KBRSF, eind januari al optekenen. “Na 6 maart zullen we in de drie disciplines starten met een uitgebreide kern van kanshebbers en begin juli zullen op basis van fitheid en vorm de combinaties aan het BOIC voorgesteld worden waarvan wij oordelen dat zij ons land het meest succes kunnen bezorgen.”

bron: Belga