“België kan akkoord gaan met princiepsakkoord tussen EU en Turkije als grote lijnen overeind blijven”

Als de grote lijnen van het princiepsakkoord tussen de EU en Turkije rond de vluchtelingstroom overeind blijven, dan ziet N-VA-vicepremier Jan Jambon geen groot probleem om de afspraken ook finaal goed te keuren. “Maar de duivel zit hem in de details”, waarschuwde Jambon in de marge van een bezoek aan Turkije. Buitenlandminister Didier Reynders (MR) benadrukt dat de onderhandelingen op Europees vlak nog volop lopen. De deal die de Europese leiders met Turkije willen sluiten, botst in België en Europa op steeds meer kritiek. “We geven de sleutels van Europa aan sultan Erdogan”, hekelde liberaal fractieleider in het Europarlement, Guy Verhofstadt. Kathleen Van Brempt waarschuwde in naam van de socialisten dan weer dat het plan ook op juridisch vlak “rammelt”.

N-VA-vicepremier Jambon wil het akkoord dat in de maak lijkt echter niet afschieten. “Als de grote lijnen overeind blijven, dan denk ik dat dit goedgekeurd kan worden”, zei hij in de marge van een bezoek in Ankara. “Maar de duivel zit hem in de details. Want als de stroom effectief stilvalt, is er ook geen ‘één op één’ meer”, zo verwees hij naar de afspraak om voor elke teruggestuurde Syriër vanuit Griekenland een andere Syriër vanuit Turkije naar Europa te brengen. “Ik wil de details dus nog zien.”

Grote doel is in elk geval verdere verdrinkingen te voorkomen en het businessmodel van de mensensmokkelaars neer te halen, vervolgt Jambon. De N-VA’er herhaalt wel dat zijn partij “een hele koele, om niet te zeggen totaal geen minnaar is van EU-lidmaatschap voor Turkije”. Maar als nieuwe hoofdstukken in onderhandelingen openen kan helpen, is hij daartoe wel bereid. “Al denk ik dat als je het hoofdstuk over de persvrijheid met Turkije opent, dat de discussie snel weer over zal zijn.”

bron: Belga