Mexicanen vragen nog snel Amerikaans burgerschap aan

Latinos, immigration and workers' rights advocates and their supporters protest against Donald Trump and other Republican president hopefuls, outside the Republican Presidential Debate at the Ronald Reagan Presidential Library in Simi Valley, California, September 16, 2015. AFP PHOTO /ROBYN BECK / AFP / ROBYN BECK

Het succes van Donald Trump bij de Republikeinse voorverkiezingen is duidelijk voelbaar bij de immigratiediensten. Die zien immers een toename in de aanvragen voor burgerschap in de Verenigde Staten van Mexicanen.

Eerder toonden studies al aan dat de voorbije weken heel wat mensen, die voordien nog nooit hun stem hadden uitgebracht tijdens de voorverkiezingen, nu wel naar de stembus zijn getrokken om hun steun te betuigen aan de Republikein. Tegelijk zorgt Trump ervoor dat mensen die nooit eerder stemden dat nu wel gaan doen, in de hoop te verhinderen dat Trump daadwerkelijk verkozen wordt als president.

Vooral bij Mexicanen in de Verenigde Staten is die trend duidelijk merkbaar. Zo plannen duizenden Mexicanen een aanvraag in te dienen om officieel een Amerikaanse burger te worden. Wanneer in november de nieuwe president wordt verkozen, kunnen ze dan tegen de controversiële Republikein stemmen. Want enkel mensen die officieel Amerikaans staatsburger zijn, mogen beslissen over de toekomstige Amerikaanse president. De immigratiediensten voorspellen tegen november 2016 bijna een miljoen aanvragen behandeld te hebben. Dat zijn er maar liefst 200.000 meer in vergelijking met andere jaren.

De voorbije maanden uitte Trump zijn ongenoegen over Mexicanen en latino’s. Hij verweet Mexico onder meer verkrachters, drugskoeriers en bendeleden de grens over naar Amerika te sturen. Daarom wil hij een muur tussen beide landen bouwen en Mexico ervoor laten betalen. Eerder deze week zei de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto echter dat zijn land hier niet aan zal meebetalen. In datzelfde interview vergelijkt Peña Nieto de toon van Trump met fascistische dictators Adolf Hitler en Benito Mussolini.

Foto AFP / R. Beck