Man voelt weer dankzij kunstmatige vingertop

Een team wetenschappers uit Zwitserland heeft een bionische vinger ontwikkeld waarmee mensen met een geamputeerde vinger weer gevoel krijgen. "Het voelde bijna hetzelfde als wat ik vroeger voelde met mijn hand", getuigt proefpersoon Dennis Aabo Sørensen. 
door
Charlotte
Leestijd 2 min.

Dennis Aabo Sørensen raakte in 2003 zijn hand kwijt na een vuurwerkincident. "Ik voel mijn ontbrekende hand nog altijd: het voelt altijd als een gebalde vuist. Ik voelde de textuur in het puntje van de wijsvinger van mijn fantoomhand", aldus Sørensen.

Natuurlijk gevoel

Nu heeft de proefpersoon weer een tastzin dankzij de kunstmatige vingertop die onderzoekers van de Technische Universiteit in Lausanne (EPFL) hebben ontwikkeld. De robotvinger werd chirurgisch verbonden aan de zenuwen in de bovenarm van Sørensen. Vervolgens stuurde de computer elektronische signalen van de sensoren op de bionische vinger naar de zenuwen in de arm. Op die manier maakte het patroon commando's een simulatie van het natuurlijke gevoel dat hem zou voorkomen als zijn echte vinger over een oppervlak zou strijken.

Met en zonder hand

In 96% van de gevallen kon Sørensen het verschil voelen tussen een vlak en een ruw oppervlak. Naast de proeven met Sørensen deden de onderzoekers ook tests met vier mensen zonder geamputeerde ledematen. Bij deze proefpersonen werden elektrodes ter grootte van een dunne naald in de bovenarm gestoken. Zij konden in 77% van de gevallen het verschil tussen grof en zacht onderscheiden.

Hersengolven

Tot slot analyseerden de onderzoekers de hersengolven van de mensen zonder geamputeerde arm op het moment dat ze via de bionische vinger 'voelden'. De hersengolven bleken vergelijkbaar met die tijdens een 'echt' gevoel.

Foto Pixabay