Geen akkoord op Turks-Belgische top

State Secretary for Asylum Policy, Migration and Administrative Simplification Theo Francken and Vice-Prime Minister and Interior Minister Jan Jambon pictured during day two of a three day visit of Belgian ministers to Ankara, Turkey to discuss Justice, Interior and Foreign Affairs with their Turkish counterparts, Wednesday 09 March 2016. BELGA PHOTO DIRK WAEM

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zijn van een kale reis uit Turkije teruggekomen. Op een Turks-Belgische top wilden beide landen de samenwerking versterken, maar met weinig resultaat.

Dinsdag waren beide politici naar de Turkse hoofdstad afgereisd om een aantal overeenkomsten te sluiten. De top is echter zonder veel resultaat geëindigd. Zo is het niet gelukt om een akkoord te bereiken over een vlottere uitwisseling van gegevens tussen de politiediensten. «Het akkoord is op het laatste nippertje afgesprongen omdat de Turkse minister plotseling met bijkomende teksten kwam aanzetten», zegt de woordvoerder van JambonWel krijgt België voortaan inzage in de lijst van Belgen die worden tegengehouden aan de Turkse grens. Daarnaast had Francken gehoopt terug te keren met een ‘memorandum of understanding’ (MOU) tussen de Belgische Dienst Vreemdelingenzaken en haar Turkse tegenhanger. Maar daar is niets van terechtgekomen.

“Principiële keuze”

Volgens Francken is dat “een principiële keuze”. “Je weet niet hoe onze informatie gebruikt wordt.” Vorige week nam de Turkse president Erdogan de kritische krant Zaman over. Belgische politici reageerden fel op die inperking van de persvrijheid. Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft de actie van de overheid scherp veroordeeld. “Er is geen enkel toekomstperspectief voor Turkije in de EU zolang het land die fundamentele Europese waarden niet respecteert.”

Foto Belga / D. Waem