Computerprogramma verslaat de wereldkampioen Go

Lee Se-dol, de Koreaanse wereldkampioen in het bordspel Go, neemt het over zeven dagen op tegen het computerprogramma AlphaGo. Na de eerste speeldag staat de computer aan de leiding. 
door
Kevin
Leestijd 1 min.

In oktober slaagde AlphaGo, een programma van de DeepMind-afdeling van Google, er al in om de Europese kampioen Go over de knie te leggen. Dat was een onverwachte prestatie, want het Chinese spel telt miljarden verschillende mogelijkheden en niemand dacht dat een computer snel genoeg kon rekenen om de intuïtie van een kampioen te kloppen.

Nu neemt AlphaGo het over vijf wedstrijden op tegen Lee Se-Dol, een van de beste Gospelers ter wereld. Sinds Lee op zijn twaalfde professioneel begon met Go heeft hij al achttien internationale titels gewonnen. Toch moest hij na de eerste wedstrijd zijn meerdere erkennen in het computerprogramma. Lee had een lange tijd de overhand op de computer, totdat die uitpakte met ongebruikelijke zet. Over twintig minuten bouwde AlphaGo een gigantische voorsprong uit, waarna Lee uiteindelijk opgaf.

De komende dagen zullen Lee en AlphaGo opnieuw de degens kruisen. De winnaar na vijf wedstrijden krijgt een miljoen dollar (913.000 euro).