Wilders: "EU capituleert voor Turkije"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"De totale overgave van Europa onder leiding van premier Mark Rutte aan de Turken, die zich nooit aan afspraken houden en alles gekregen hebben wat ze wilden." Zo oordeelt de Nederlandse PVV-leider Geert Wilders over de principe-deal van de Europese Unie met de Turken over de verwerking van de stroom vluchtelingen. "Het is de totale overgave en wat we ervoor terugkrijgen, ik heb nog niets gezien. Rutte heeft zich in het kwadraat laten piepelen", aldus Wilders, door "een totalitair regime, dat ook wel het Noord-Korea aan de Bosporus wordt genoemd."

De fractievoorzitter van Christen-Democratisch Appèl (CDA) Sybrand Buma is eveneens uiterst kritisch over de afspraken met de Turken. Rutte heeft Europa echt in de uitverkoop gedaan, zegt hij: "Turkije kan eisen wat het wil en krijgt het vervolgens ook."

Buma wijst op de afspraken tussen de EU en Turkije van november. Turkije zou de boten met vluchtelingen richting Griekenland gaan tegenhouden in ruil voor 3 miljard euro. "Maar Turkije heeft de bootjes doorgewuifd, maandenlang", aldus Buma. "En nu zeggen de Turken: We willen alsnog doen wat we in november beloofden, maar we willen 3 miljard euro extra, nog eerder visumvrijheid en we willen nog beter zicht op toetreding tot de Europese Unie. Dan lever je je over aan Turkije."

Na de top van maandag willen de Turken migranten die illegaal naar Europa komen terugnemen, als EU-landen erkende Syrische vluchtelingen uit Turkse vluchtelingenkampen opnemen. Verder zou de EU niet 3 maar 6 miljard euro beschikbaar moeten stellen voor de vluchtelingenkampen in Turkije. Ook wil Turkije dat het proces om Turken visumvrij naar Europa te laten reizen en de onderhandelingen over toetreding tot de EU worden versneld.

bron: Belga