Vlaamse Beweging maakt zich op voor 79ste Zangfeest

Op zondag 13 maart blaast de Vlaamse Beweging naar jaarlijkse traditie weer verzamelen in de Antwerpse Lotto Arena voor het Vlaams Nationaal Zangfeest. De 79ste editie zal volgens het Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ) opnieuw meer dan 4.000 bezoekers lokken, goed voor “een gezellig gevulde zaal”. Intussen probeert de organisatie het programma wel meer en meer aan te passen aan een – hopelijk – jonger publiek. Een politieke boodschap aan de verschillende regeringen en Vlaams-nationalistische partijen zal evenmin ontbreken. Het Zangfeest mag ook dit jaar heel wat prominenten van Vlaams-nationalistische organisaties verwachten, onder wie de N-VA’ers en parlementsvoorzitters Jan Peumans en Siegfried Bracke. Zij krijgen een programma voorgeschoteld dat zoals steeds veel samenzangstukken bevat, maar het ANZ wil met gastoptredens van Ingeborg, Kindergroep De Wamblientjes, de dansgroep RU Famous en enkele jeugdmuziekkapellen ook jongere generaties aanspreken.

“Dat is natuurlijk een moeilijk verhaal, maar we blijven eraan werken”, zegt ANZ-voorzitter Erik Stoffelen. “Onvermijdelijk moet het Zangfeest mee met zijn tijd: het zal er nu anders uitzien dan twintig jaar geleden en tegen de 100ste editie zal het weer anders zijn. Hedendaagse muziek brengen is moeilijk voor ons, want die muziek is meestal niet gemaakt voor samenzang, maar door een artiest als Ingeborg haar eigen oeuvre te laten brengen – dat overigens nauwer aansluit bij de Vlaamse gedachte dan je zou denken – zetten we toch al een belangrijke stap.”

Om jonge gezinnen te lokken, biedt de organisatie niet alleen kinderopvang aan maar laat ze kinderen tot 12 jaar ook gratis naast hun ouders plaatsnemen op een specifieke gezinstribune. Kinderen tot 18 jaar betalen 5 euro, studenten 10 euro en volwassenen 17 euro voor een gewone zitplaats.

bron: Belga