Verbod op gebruik van glyfosaat in Brussel op komst

De Brusselse minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) stelt een verbod op het gebruik van glyfosaat voor. Haar partijgenoot en Waals minister van Leefmilieu Carlo Di Antonio (cdH) zal het gebruik bij particulieren en gemeentediensten verbieden. Dat melden de twee ministers dinsdag. Ze zijn “verbijsterd” dat België het voorstel van de Europese Commissie steunde om de licentie voor glyfosaat te verlengen. Federaal minister van Landbouw Willy Borsus (MR) kondigde vrijdag samen met minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) aan dat België zich schaart achter het voorstel van de Europese Commissie voor een verlenging van de licentie. Ze verwezen daarvoor naar een EFSA-studie en extra risicobeheersingsmaatregelen.

Voor de twee ministers komt het standpunt neer op “lafheid ten aanzien van het milieu”. Volgens hen zijn pesticiden als glyfosaat een echt risico voor de menselijke gezondheid en het leefmilieu.
Brussels minister Fremault stelt daarom een verbod op het gebruik van glyfosaat in Brussel voor. De maatregel zal op 20 maart, bij de start van de “Week zonder pesticiden” toegelicht worden. Waals Minister Di Antionio volgt op zijn beurt het voorbeeld van Nederland en wil het gebruik van glyfosaat voor alle particulieren en gemeentediensten in Wallonië verbieden.

De ministers onderstrepen het belang, zowel voor particulieren als professionals, om het gebruik van pesticiden drastisch terug te dringen en te kiezen voor alternatieven die een duurzame ontwikkeling bevorderen.

bron: Belga